KUIH LOPES



Bahan-bahannya:


  1. 2 cawan beras pulut
  2. 2 cawan santan cair
  3. 1/2 cawan air pandan (dikisar)
  4. 1 sudu teh air kapur
  5. 1/2 sudu teh garam
  6. Beberapa titik pewarna hijau. (Tapi mak tak guna, sebab lupa nak beli)
  7. Kelapa parut (digaul sedikit garam)


Bahan air gula:


  1. 3 ketul gula melaka
  2. 5 senduk gula
  3. 3 cawan air
  4. 2 heai daun pandan (disimpul)



Cara-caranya:


  1. Cuci beras pulut, rendam dengan air dan masukkan pewarna hijau.
  2. Kisar daun pandan bersama 1/2 cawan air dan tapis airnya. Ketepikan.
  3. Toskan beras pulut dan masukkan dalam loyang. Kukus selama 20 minit.
  4. Masukkan santan dan air pandan. Kukus lagi selama 30 minit.
  5. Alas bekas dengan daun pandan. Ambil pulut dan adatkan dengan plastik atau daun pisang.
  6. Biarkan sejuk. Kemudian potong ikut bentuk yang disukai. Golekkan dalam kelapa parut.

Cara- cara membuat air gula:

  1. Masukkan semua bahan dalam periuk.
  2. Bila dah mendidih kecilkan api dan masak hingga likat. 
  3. Bila dah sejuk boleh dimakan bersama pulut.

No comments:

Post a Comment