KUIH LOPES
Bahan-bahannya:
- 2 cawan beras pulut
- 2 cawan santan cair
- 1/2 cawan air pandan (dikisar)
- 1 sudu teh air kapur
- 1/2 sudu teh garam
- Beberapa titik pewarna hijau. (Tapi mak tak guna, sebab lupa nak beli)
- Kelapa parut (digaul sedikit garam)
Bahan air gula:
- 3 ketul gula melaka
- 5 senduk gula
- 3 cawan air
- 2 heai daun pandan (disimpul)
Cara-caranya:
- Cuci beras pulut, rendam dengan air dan masukkan pewarna hijau.
- Kisar daun pandan bersama 1/2 cawan air dan tapis airnya. Ketepikan.
- Toskan beras pulut dan masukkan dalam loyang. Kukus selama 20 minit.
- Masukkan santan dan air pandan. Kukus lagi selama 30 minit.
- Alas bekas dengan daun pandan. Ambil pulut dan adatkan dengan plastik atau daun pisang.
- Biarkan sejuk. Kemudian potong ikut bentuk yang disukai. Golekkan dalam kelapa parut.
Cara- cara membuat air gula:
- Masukkan semua bahan dalam periuk.
- Bila dah mendidih kecilkan api dan masak hingga likat.
- Bila dah sejuk boleh dimakan bersama pulut.

No comments:
Post a Comment